Asiaa yhteiskunnasta - Kymenlaakson ja Suomen parhaaksi

Jalkaväkimiinat palautettava ja kodinturvajoukot perustettava

Suomen ja Euroopan turvallisuuspoliittinen ympäristö on muutoksessa. Venäjän voimapoliittinen paluu asettaa Euroopan puolustuskeskustelun uuteen asetelmaan. Suomessa puolustusbudjetti on nykyhallituksen aikana ajettu alas ja puolustusvoimat ovat joutuneet poikkeuksellisen säästökuurin kohteeksi samaan aikaan kun puolustusvoimauudistus etenee. Säästötoimet ovat aiheuttaneet reservin kertausharjoitusvuorokausien radikaalin putoamisen, äärimmäisen tärkeiden puolustusmateriaalihankintojen siirtymisen, sekä varuskuntaverkoston karsimisen.

Yksi asia kuitenkin on ja pysyy; suomalaisten vahva maanpuolustustahto. Sitä on vaalittava ja korostettava vapaaehtoisen maanpuolustustyön tärkeyttä. Tästä hienona esimerkkinä on arvokas ja voimissaan oleva reserviläisjärjestötoiminta, sekä Kaakkois-Suomessa erityisesti sotahistorian ja Salpalinjan merkityksen korostaminen.

Pieni kansa ei voi tinkiä turvallisuudestaan. Puolustusbudjettia ei olisi tullut laskea vaan säästöt olisi pitänyt hakea muualta. Turvallisuus on itseisarvo. Nyt kun säästöt on kuitenkin tehty, tulee budjetti palauttaa entiselle tasolleen mahdollisimman pikaisesti ja tehdä vuosittaiset tasokorotukset. Lisäksi lisäbudjettia tulee myöntää uusien materiaalihankintojen mahdollistamiseksi. Tähän liittyen Suomen tulisi uudelleenarvioida osallistumistaan jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen. Jalkaväkimiinat ovat erityisen tärkeä ja kustannustehokas maavoimien puolustusase, joka soveltuu erityisesti suomalaiseen metsämaastoon. Jalkaväkimiinat tulisi palauttaa osaksi puolustusaseistusta.

Lisäksi vapaaehtoista maanpuolustustyötä tulee vahvistaa ja kehittää edelleen. Vapaaehtoinen toiminta mm. maakuntakomppanioissa ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kautta on tärkeää, mutta näiden lisäksi myös voimakkaampaa kansalaistoimintaa maanpuolustuksen ympärille tulisi kehittää. Julkisuudessa on keskusteltu kodinturvajoukoista, sekä Sveitsin mallista, jossa reserviläiset säilyttävät varusteitaan kotona. Aikoinaan suojeluskunnat toimivat paitsi sotilaskoulutusta tarjoavana järjestönä, myös maanpuolustustahtoa ja yhteisöllisyyttä korostavana kansanliikkeenä. Samaa yhteishenkeä ja maanpuolustustahdon vaalintaa kaivataan tänäkin päivänä.

Reserviläistoimintaan kuuluvan ampumatoiminnan ja harjoittelun varusteet tulisi olla helpommin reserviläisten käytössä. Tätä tukisi kodinturvajoukkojen perustaminen, joille voitaisiin antaa erilaisia viranomaistoimintaa tukevia tehtäviä, vapaaehtoista maanpuolutustyötä tukevaa toimintaa, harjoitustoimintaa, puolustusvoimien kanssa yhteistä sotilaskoulutusta reserviläisille ja yhteistoiminnan koordinoimista eri maanpuolustusjärjestöjen kesken. Myös uhka terrorismista Suomessa on viime vuosina lisääntynyt. Epävakautta Euroopan sisälläkin lietsova radikaali islamismi on vakavasti otettava uhka. Suomessa kodinturvajoukot voisivat toimia kuntakohtaisesti tai maakuntaosastoittain yhteistoiminnassa viranomaisten kanssa ja tarvittaessa tarjota virka-apua myös järjestyksen ylläpitoon.

Kodinturvajoukot olisi luonteva jatke vapaaehtoisen maanpuolustustyön vahvistamiselle ja myös osallistumiskynnyksen laskemiselle. Tämän lisäksi toimintaan voisi liittää koko perheen maanpuolustustapahtumia ja myös naisille suunnattuja turvallisuuskursseja ja yleistä maanpuolustustoimintaa Lotta Svärd -järjestötoiminnan tapaan.

 

Keskustan eurovaaliehdokas

Antti Pakkanen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Nykyisen aselain vanhoja reserviläisiä ja metsästäjiä nöyryyttävät pykälät ja palikkatestit tulisi kumota.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Kepu on nimenomaan ajanut asekieltoja suomeen, joten tämä on pelkää bluffia.

Petteri Hiienkoski

Hyvä puheenvuoro! Tärkeitä näkökohtia.

Ymmärtääkseni maamiinat korvaavia ja tehokkaampia asejärjestelmiä on, mutta ne ovat kalliimpia. Puolustusmäärärahoja kannattaisi kohdentaa järkevämmin kuin maamiinojen korvaamiseen.

Kansainvälisestä sopimuksesta irtaantuminen ei kuitenkaan ole diplomaattisesti järin suositeltava ratkaisu. Sen sijaan kannattaisi vakavasti harkita sitä, että sopimuksen täytäntöönpanosta yksinkertaisesti pidättäydyttäisiin ainakin toistaiseksi. Se olisi poliittisesti järkevämpi ratkaisu. Lopputulos olisi käytännössä sama.

Kodinturvajoukkojen osalta puolustusvoimat on suhtautunut tätä koskeviin aloitteisiin kielteisesti tai ainakin kriittisesti. Ilmeisesti ammattisotilaat pelkäävät, että kodinturvajoukkojen integroiminen osaksi puolustusjärjestelmäämme aiheuttaisi ongelmia ja söisi niukkoja puolustusmäärärahoja eikä tuottaisi vastaavaa hyötyä kuin se että resurssit kohdennetaan olemassaolevan puolustusinfrastuktuurin vahvistamiseen.

Turvallisuusympäristön muutoksiin tulisi joka tapauksessa reagoida kaksikertaistamalla puolustusmäärärahat nykyisestä. Tähän tarvitaan poliittista tahtoa.

http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Toimituksen poiminnat