Asiaa yhteiskunnasta - Kymenlaakson ja Suomen parhaaksi

Venäjän vastapakotteet osuvat omaan nilkkaan

Vladimir Putinin hallinto julkaisi vastapakotteensa länsimaita kohtaan viime viikolla. Pakotteet koskevat EU:n lisäksi mm. Yhdysvaltoja, Kanadaa ja Norjaa. Venäjän pakotteet keskittyvät elintarvike ja raaka-ainetuonnin rajoituksiin ja kieltoihin. Erityisesti elintarvikkeiden osalta Venäjä ei ole omavarainen ja tuo jo nyt elintarvikkeita ulkomailta noin 30 miljardin euron edestä, josta EU:n osuus on noin 12 miljardia euroa, ja Suomen osuus siitä 0,4 miljardia euroa.

Venäjän pakotteet iskevät erityisesti Suomeen ja mm. Valio on joutumassa hankaluuksiin maitotuotteiden viennin loppuessa Venäjälle vuoden määräajaksi. Valiolla on ollut isoja investointeja Venäjällä ja sen osuus Suomen elintarvikeviennistä on merkittävä. EU:ssa pakotteet vaikuttavat eri tavalla eri valtioihin ja tässä suhteessa pitäisin välttämättömänä, että suomalaista maataloutta tuettaisiin tässä tilanteessa erityistoimilla sekä kansallisesti, että EU:n kompensaatioiden kautta. Maidon tuottajahintojen arvioidaan laskevan Suomessa kymmenisen prosenttia pakotteiden takia, tämä on kova isku tuottajille.

Pakotteet haittaavat myös suomalaisia kuljetusyrittäjiä ja tavarantoimittajia, mutta iso kärsijä Venäjän pakotteista on myös venäläinen kuluttaja, kun elintarvikkeiden hintojen arvioidaan siellä nousevan. Suomalaiset elintarvikkeet ovat Venäjällä kuluttajien suosiossa ja varsinkin varakkaampi keskiluokka kuluttaa paljon Suomesta tuotuja elintarvikkeita.

Venäjä on ilmoittanut korvaavansa tuontikiellossa olevat elintarvikkeet kansallisella tuotannolla, sekä tuonnilla pakotteiden ulkopuolisista maista. Venäjä on veropolitiikallaan lamauttanut oman maataloustuotannon ja tuonti muualta voi olla hankalaa, ja se tuskin riittää korvaamaan tuontikieltoja. Nähtäväksi jää miten Putin aikoo täyttää kauppojen hyllyt, jotka lähikuukausien aikana todennäköisimmin tyhjenevät. Professori Juha Väätäinen arvioi torstaina (YLE 7.8.), että venäläinen ostosmatkailu ja hamstraus voi vastapakotteiden ansiosta jopa lisääntyä Suomeen, se tuskin on Putinin hallinnon toivelistalla.

Pakotteet ovat kivuliaita Suomellekin, mutta kannattaa muistaa, miksi tässä tilanteessa ollaan. Venäjä suoritti sotilastoimia itsenäistä valtiota vastaan ja valtasi Krimin. Se myös tukee sotarikoksista epäiltyjä Itä-Ukrainan separatisteja. Myös epäselvyydet Malesialaiskoneen alasampumisesta herättävät kysymyksiä. Tilanteen kärjistymisen estämiseksi toimia tarvitaan.

Venäjän voimapolitiikkaan on vastattava riittävillä toimilla ja uhka pakotteiden koventamisesta luulisi hillitsevän Putinin toimia. Venäjä on vaarassa joutua eristetyksi kansainvälisestä kaupasta ja rahoitusmarkkinoilta. Putinin hallinto on arvaamaton ja ampuu itseään nilkkaan lännelle asettamillaan vastapakotteilla. Seuraava siirto lienee EU:lla, jolta toivon nyt voimakkaampia toimia Venäjän saattamiseksi rauhan ja vakauden linjalle.

 

Antti Pakkanen

Kaupunginvaltuutettu (kesk.)

Kymenlaakson maakuntahallituksen jäsen

Hamina

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Höpsis. Venäjän BKT on pienempi kuin Italian ja Italia ei ole suurvalta.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

" Erityisesti elintarvikkeiden osalta Venäjä ei ole omavarainen ja tuo jo nyt elintarvikkeita ulkomailta noin 30 miljardin euron edestä, josta EU:n osuus on noin 12 miljardia euroa, ja Suomen osuus siitä 0,4 miljardia euroa."

"Venäjän pakotteet iskevät erityisesti Suomeen"

Näin todella on. Venäjän vastapakotteet iskevät eritoten Suomeen. Kaikkia niistä kärsiviä on mitä pikimmin tuettava täysimittaisesti muuten Suomi joutuu ahdinkoon. Ei ole kaukana, ettei Suomessa nähtäisi nälkää ja janoa.

Toimituksen poiminnat