Asiaa yhteiskunnasta - Kymenlaakson ja Suomen parhaaksi

Kymenlaakson työllisyystilanne laitettava kuntoon

Kymenlaakson työttömyyslukujen pelätään huononevan entisestään (YLE 26.8). Taloudellisen tilanteen epävarmuus ja itäturismin ostovoiman heikkeneminen heikentävät maakunnan kauppaa ja matkailua. Samalla valtiovalta kurittaa Kymenlaaksoa hallinnon uudistuksillaan. Viime vaalikaudella hätäkeskus siirrettiin työpaikkoineen Kuopioon. Keväällä astui voimaan hovi- ja hallinto-oikeusuudistus, jonka seurauksena maakunta menetti puolen sataa työpaikkaa. Oikeusministeriö suunnittelee myös uudistusta käräjäoikeuksiin ja ulosottovirastoihin, joka leikkaisi palvelupisteitä Kymenlaaksosta. Puolustusvoimauudistuksessa Kotkan rannikkopataljoona sai lähteä. Uusia työpaikkoja tarvitaan ja valtion säästöohjelman luulisi löytyvän jostakin muualta, kuin jo pitkään kuritetusta Kymenlaaksosta. Näyttää siltä, että maakunnan edunvalvonta on Arkadianmäellä pettänyt todella pahasti.

Kymenlaakso oli vielä vuosikymmen sitten Suomen menestyneimpien maakuntien joukossa. 2010-luvulla sen sijoitus on listan häntäpäässä. Kymenlaakso on perinteisesti ollut teollisuusmaakunta, jonka alamäki alkoi paperiteollisuuden alasajosta. Tuhansia työpaikkoja menetettiin ja niiden seurauksena kuntien verotulokertymät romahtivat. Tämä vaikuttaa suoraa myös kuntien kykyyn tuottaa julkisia palveluita. Tämä on nähty nyt kaupunkien lomautuksina, irtisanomisina, koulujen lakkautuksina, velkaantumisena ja verojen korotuksina kun lisätuloja haetaan. Niin kauan kun Kymenlaaksossa työttömyys on korkealla, ei ongelmia saada kuntoon kuntatalouden eheyttämisellä ja leikkaustoimilla.

Työttömyys on viimeisen vuoden aikana kasvanut noin kymmeneksen koko maakunnassa. Työttömyysprosentti Kouvolan seutukunnassa on reilu 13 % ja Kotkassa vajaa 20% ja Haminassakin vajaa 15%. Tämä kehitys on hälyyttävää ja nopeaa korjausliikettä tarvitaan. Myös valtiovallan puolelta on suhtauduttava maakuntaan siten, että toimiin voidaan ryhtyä. Venäjän pakotteetkin vaikuttavat myös maakuntaan. Matkailu ja ostovoima hiipuu, vaikka Putin-juustoa saakin nyt halpaan hintaan.

Kymenlaaksolla on useita mahdollisuuksia ja paljon hyviä hankkeita on kuitenkin meneillään. Haminan ohitustien mahdollisuudet Summan risteysalueella voivat synnyttää laajan kaupan keskittymän lähitulevaisuudessa: esimakua saamme jo marraskuussa kun ovensa avaava kalakauppa oheistoimintoineen tuo paikallisesti 40 uutta työpaikkaa, se on hyvä alku ja lisää odotetaan. Lisäksi Googlen satojen miljoonien investoinnit luovat uskoa IT-sektorin kehittymiseen maakuntaan, uudet rakennusvaiheet työllistävät satoja, sekä Vaalimaan kasino-, hotelli-, ja kauppakeskushanke piristää rajaseutua. Myös tuulivoimateollisuus on piristymässä.

Kouvolassa keskuskaupungin hankkeet ovat ottaneet tuulta alleen ja Kymi-ring moottoriurheilu- ja liiketoimintakeskus Iittiin on etenemässä. Myös monia muita hankkeita on vireillä. Kysymys on siitä, osataanko näitä hyödyntää. Maakunnassa tarvitaan yrittäjäystävällistä kaavoitusta ja vetovoimaista imagoa investoinneille, uskoa tulevaisuuteen täytyy löytyä. Elinkeinoyhtiö Kouvola Innovation Oy:stä ja Etelä-Kymenlaakson Cursorista on myös alueellisesti saatava enemmän irti. Myös väylärahoitukset uusille tiehankkeille on turvattava. Maakunnan etua on ajettava nykyistä voimakkaammin eri tasoilla ja erityisesti valtiovallan suunnalta kaivataan nyt vetoapua, jotta tästä suosta noustaan. Ja kyllähän sieltä noustaan, kun niin päätetään!

 

Antti Pakkanen

Kymenlaakson maakuntahallituksen jäsen
Hamina

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Lisäksi on toivottava Myllykosken bioetanolihankkeelle suotuisia tuulia.
Edunvalvonnassa on parannettavaa, myöskään kiistely eri alueiden välillä ei auta laaksokuntaa metriäkään eteenpäin.

Markku Laaksonen

Totta puhut, Kymenlaakson tulisi yhteisesti lobata kiistelyn sijasta maakuntaa, joka on alle 2:tunnin päässä PK-seudulta.

Markku Laaksonen

Totta puhut, Kymenlaakson tulisi yhteisesti lobata kiistelyn sijasta maakuntaa, joka on alle 2:tunnin päässä PK-seudulta.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Toistamisen uhallakin ; selittäkää nyt minulle kaiken maksajalle , miten Kymenlaakso voi olla tässä tilanteessa kun meillä on lähes satapäinen , monia miljoonia euroja kuluttanut, hyväpalkkaisia huippuosaajia täynnä oleva kehitysyhtiö Cursor.

"Cursor Oy palvelee Etelä-Kymenlaakson yrityksiä, yrittäjiä ja yrittäjiksi aikovia sekä seudulle sijoittuvia yrityksiä. Yhteistyössä eri toimijoiden kanssa luomme yrityksille ja koko seudulle mahdollisuuksia menestyä. Tavoitteenamme on tuloksellinen, myönteinen ja pysyvä vaikutus seudun elinkeinoelämään. Teemme yhdessä Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle. "

Kuinka kurja tilanteemme olisi ilman tuota vuosikymmeniä jatkunutta "tuloksellista , myönteistä ja pysyvää vaikutusta seudun elinkeinoelämään"???

Toimituksen poiminnat