Asiaa yhteiskunnasta - Kymenlaakson ja Suomen parhaaksi

Kasvu ja yrittäminen kaipaavat lisäpotkua

Julkaistu Kouvolan Sanomissa: 27.11.2014 4:00

Suomen talous on ajautunut kuluvan vaalikauden aikana syvälle suohon. Ennusteet näyttävät Suomelle merkittävästi heikompaa talouskasvukehitystä kuin muulle euroalueelle. Lokakuussa Suomen talouden ennakoitiin supistuvan kuluvana vuonna 0,4 prosenttia, kun muualla euroalueella talouden ennakoitiin kasvavan prosentin verran.

Suomen hallituksen tehottomat talouspoliittiset linjavedot ovat ajaneet Suomea entistä syvemmälle, ja monet yritykset ovat siirtäneet toimintansa eteläiseen naapurimaahan. Virossa toimii jo yli 4000 suomalaista yritystä. Yrittäjät on ajettu hankalan taloustilanteen aikana entistä ahtaammalle. Kun tilauksia ei tule ja kuluttajien ostovoima heikkenee, tarvittaisiin valtiovallan toimia yrittäjien ja yrittäjyyden tilan kohentamiseen.

Suomen talouteen on saatava lisää potkua, vaikka sopeutustoimilta seuraavallakaan vaalikaudella tuskin vältytään. Julkinen sektori on suhteellisesti vieläkin liian raskas bruttokansantuotteeseen nähden. Lisäksi valtio velkaantuu edelleen, pikapuolin yli 100 miljardiin euroon.

Kun lisäsopeutuksia tehdään velkaantumisen hillitsemiseksi, tarvitaan myös kasvua. Tämä kasvu voisi löytyä esimerkiksi metsä- ja biotalouden sekä teknologiateollisuuden edistämisestä. Tähän kaikkeen tarvitaan ennen kaikkea yrittäjiä, ja heille edellytyksiä toimia. Lisäksi Suomessa on paljon toimivia perheyrityksiä, joille ei epävarmana aikana tunnu löytyvän jatkajaa. Ongelma on muun yritystoiminnan ohella myös monilla maatiloilla.

Kasvun saavuttamiseksi on ryhdyttävä toimiin. Tulisi harkita perintöverotuksen poistamista sukupolvenvaihdostilanteissa. Perheyritysten liiton teettämän selvityksen mukaan perintö- ja lahjavero voitaisiin korvata samoja omaisuuseriä koskevalla myyntivoittojen verottamisella. Yritysverotusta pitäisi viedä suuntaan, jossa yrityksen tuotoista maksettaisiin veroja ainoastaan niiden kotiuttamisen yhteydessä, ei silloin kun niitä uudelleen investoidaan yritykseen. Tämä on Virossa huomattu ja hyväksi havaittu. Tämän lisäksi pienyrittäjien ahdinkoa helpotettaisiin arvonlisäverovelvollisuuden alarajan nostolla.

Myös työmarkkinoille tarvitaan lisää joustoa, enemmän paikallista, yrityskohtaista sopimista. Työehdoista voitaisiin sopia nykyistä vapaammin ja samalla myös yritysten työllistämisen esteitä purkaa. Muutenkin yritystoimintaan liittyvää byrokratiaa tulisi kovalla kädellä karsia.

 

Antti Pakkanen,

Kymenlaakson maakuntahallituksen jäsen (kesk.),

Hamina

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat