Asiaa yhteiskunnasta - Kymenlaakson ja Suomen parhaaksi

Kodinturvajoukoille on todellista tarvetta

Tämäniltaisessa MOT-ohjelmassa ruoditaan tarvetta perustaa Suomeen puolustusvoimia ja viranomaistoimintaa tukevat kodinturvajoukot pohjoismaisen mallin mukaan. Suomihan siis on ainoa pohjoismaa, jossa kyseisiä joukkoja ei ole käytössä vaikka muissa pohjoismaissa toimivien kodinturvajoukkojen esikuvana toimii Suomessa 70 vuotta sitten lakkautetut Suojeluskunnat, jotka olivat äärimmäisen tärkeässä, jopa ratkaisevassa roolissa Suomen kohtalon vuosina 1939-1944. Myös Virossa toimivat aktiiviset Kaitseliitit niin ikään suojeluskuntien mallin mukaisesti.

Suomen ja koko Euroopan turvallisuuspoliittinen tila on murroksessa. Geopolitiikka ja Venäjän etupiiriajattelu, sekä agressiivinen voimapolitiikka on palannut. Samaan aikaan Suomi muun Euroopan ohella on ajanut puolustustaan alas. Suomen puolustusvoimien sodanajan joukkojen vahvuus laskee ensi vuonna 350 000 sotilaasta 230 000 sotilaaseen, siis noin kolmanneksen. Kuitenkin maassamme on tämän lisäksi useampi satatuhatta sotilaskoulutuksen saanutta ja taistelukykyistä reserviläistä, joilla ei ole sijoitusta virallisessa organisaatiossa, mutta tahtoa ja kykyä toimia isänmaan turvallisuuden hyväksi olisi. Nykyisellään tätä sijoittamatonta reserviä ei pystytä riittävästi hyödyntämään kriisitilanteessa. Puolustusvoimien resurssit eivät riitä kertauttamaan organisaatioon kuulumattomia reserviläisiä, eikä vapaaehtoisen maanpuolustustyön volyymit tänä päivänä anna tarpeeksi voimavaroja tai puitteitakaan sijoittamattomien, mutta innokkaiden reserviläisten kouluttamiseen.

Olen vakuuttunut, että merkittävä osa tästä sijoittamattomasta voimavarasta olisi valmis vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön kodinturvajoukkojen puitteissa. Vapaaehtoinen maanpuolustustyö reserviläisjärjestöjen ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) kautta on äärimmäisen tärkeää, mutta vapaaehtoisten reserviläisten kouluttaminen ja varustaminen poikkeusoloja varten vaatisi valtakunnallisesti organisoitua, tehokasta ja ajantasaista taistelukoulutusta tarjoavaa ja toimintaa ylläpitävää järjestelmää. Tämän lisäksi tarvitaan joukkoa joka kykenee aidosti tukemaan muuta viranomaistoimintaa ja sitomaan toimijat tehtäviinsä. Tätä kodinturvajoukot voisivat tarjota ja vieläpä vapaaehtoispohjalta.

Maanpuolustustahtoa ja halua kouluttautua reserviläisissä on paljon, mutta tällaisena aikana kertausharjoitusvuorokausien kertyminen on monen reserviläisen kohdalla omasta aktiivisuudesta kiinni. Osallistuminen mm. MPK:n vapaaehtoisille kursseille on pitänyt monen reserviläisen maanpuolustuksellista tieto- ja osaamistasoa yllä, mutta nämä eivät tietysti korvaa puolustusvoimien järjestämää kertausharjoitusta. Valitettavan harvalle reserviläiselle pystytään puolustusvoimien puitteissa takaamaan riittävästi kertausharjoituksia taistelukyvyn ja -kunnon ylläpitämiseksi nykyisellä rahoituksella. Tavallisesti kertausharjoitusvuorokausia on ollut vuosittain noin 20 000, mutta vuonna 2011 alkaneen säästökuurin jälkeen määrä on ollut vain muutamia tuhansia. Ensi vuodelle määrää koitetaan palauttaa, mutta menee vielä monta vuotta, ennenkuin reservin koulutustaso on nostettu säästöjä edeltävälle tasolle.

Sotilasaikakauslehden Suomen Sotilaan pääkirjoituksessa Suomen suojelijat päätoimittaja Jaakko Puuperä perustelee tarvetta kodinturvajoukoille laajasti. Asia on juuri niin kuten hän toteaa kirjoituksensa lopuksi: "Suomi tarvitsee suojeluskuntansa. Oli niiden nimi sitten vaikka kodinturvajoukot. Antakaa halukkaiden ja kyvykkäiden työskennellä yhteisen turvallisuuden hyväksi. Tekisimme sen ilmaiseksi, meidän kaikkien hyväksi. Jos saamme luvan."

 

 

Antti Pakkanen

reserviupseeri

Hamina

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen

Ongelma ei ole venäjän etupiiriajattelussa vaan siinä, että meillä on alati kasvava työttömien ja kuolleiden veteraanien joukko. Työttömille ei riitä työtä, eikä kukaan oikein näe ulospääsytietä tästä sotkusta - ja koska veteraaneja alkaa olemaan aivan liian vähän (puhun nyt siis niistä veteraaneista, jotka todella näkivät sotaa) ei kukaan ei halua muistaa kuinka inhottavaa, likaista, sotkuista ja mielipuolista kaikenmaailman sotailu ja torailu on. Ja ratkaisuko on, että perustetaan kodinturvajoukot? Ratkaisussa haisee kohtalaisesti pelkurimainen asenne noiden satojentuhansien työttömien ja politiikkaan tyytymättömien suomalaisten murinan tyrehdyttäminen. Mutta tottahan tällaisella voimapolitiikkamässäilyllä saadaan kansan syvät rivit vaikka mihin... työtä vailla olevaa porukkaa kyllä piisaa. Tämä lienee nyt sitten uusi linja ongelman purkamiselle.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Kodinturvajoukot. Siitä vain mikäli se muita reserviläisiä kiinnostaa. En sinänsä näe asiassa mitään estettä.
Minua ei kuitenkaan kiinnosta enää ilmaiseksi tetsata vain kunnon ylläpitämisen vuoksi. Olen jo tehnyt armeijavelvollisuuteni lähes ilmaiseksi, joten katson, että olen oman osani jo tehnyt näissä talkoissa.

Minua ei vapaaehtoisuus siis kiinnosta, mutta ehkä niitä muita reserviläisiä löytyy tarpeeksi tähän toimintaan. Toiseksi, kuulun itse myös niihin joukkoihin, jotka eivät enää ole reserviläisenä vahvuudessa mukana ainakaan ensimmäisten joukossa, jos tilanne sitä vaatisi tarvittaessa. En siis kuulu enää tähän 230 000:n joukkoon.

Pekka Heliste

Suojeluskunnat toimivat lakkorikkureina ja muiluttajina ja sodan lietsojina, kuka sellaista kaipaa

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Tarvitsette ko. toimintaan parlamentaarisen hyväksynnän ellette sitten haaveile vallankumouksesta. Äänestäjänä minun hyväksyntääni ette missään tapauksessa saa. Eikä näemmä Puolustusvoimienkaan. Epäilen organisaatiohaavenne suunnatun ensi sijassa omia kansalaisia vastaan.
Epäilen myös vahvasti ajatusta puolustusvoimien reservin sijoittelun suunnittelemattomuudesta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Jos PV on ilmoittanut ettei sillä ole tarvetta tai tilaa lisäjoukoille organisaatiossaan, on silloin vaikea kuvitella miten sellainen kodinturvajoukko palvelisi maanpuolustusta. Pahimmillaan se saattaisi häiritä puolustusvoimien omaa toimintaa ja sitoa elintärkeitä joukkoja pois varsinaisesta tehtävästään.

Lähtökohdan tulee tuossakin olla maanpuolustuksen eli puolustusvoimien tarve, ei kansalaisten into mukaan toimintaan.
Toisaalta sijoittamaton reservikään ei ole maanpuolustusvelvoitteen ulkopuolella vaan sieltä poimitaan tarpeen mukaan täydennyksiä puolustusvoimiin ja työvelvollisia muihin kriisiaikaisiin toimiin.

Ei sotilaallista kriisiä pelkillä sotilailla ratkaista vaan ne vaativat toimiakseen toimintaansa tukevaa siviilimaailmaa.

Ajatus vapaaehtoisista saattaisi saada enemmän poliittista hyväksyntää jos kanavoitaisiin toiminta erilaisten aseettomien kriisiaikojen toimintojen harjoitteluun. Tällöin joukon käyttötarve saattaisi jopa rauhankin aikana kasvaa mm suuronnettomuuksiin liittyviin poikkeustoimiin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuollainen organisaatiohan on jo olemassa, Suomen Punainen Risti. Aktiivisia jäseniä 45000. Ikävä kyllä, he eivät puuhastele lainkaan aseiden kanssa, joten se ei ole kiinnostavaa. Niinpä toimintaan aktiivisesti osallistuvien joukossa on enemmän naisia kuin miehiä. (Jopa verenluovuttajinakin naiset ovat miehiä lukuisammin kaikissa ikäryhmissä)

Vaikka tiedänkin, että yksityisestä ei pidä vetää johtopäätöksiä yleiseen, niin sen verran olen keskustellut niiden henkilöiden kanssa, jotka olisivat innolla menossa mukaan noihin kodinturvajoukkoihin, että en suosittelisi ihan jokaisen ottamista kuitenkaan mukaan. Jotenkin karsastan ajatusta, että olisi puolustusvoimien tapaan järjestetty organisaatio, jossa toimii henkilöitä, jotka luulevat saaneensa sekä poliisin että tuomarin valtuutuksen.

On hyvä asia, että sekä puolustusvoimien vakinaiseen henkilökuntaan että poliisiin valitaan ja koulutetaan, ei vain oteta halukkaita. Koulutusprosessi karsii pääosin kaikkein pimeimmät.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Sveitsin tapaan rynnäkkökivääri joka tupaan!

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Suomen Laki ennen mua syntynt on myös jälkeheni jäävä.

Ymmärtääkseni MOT-ohjelmassa esitettiin, että puolustusvoimien ulkopuolisilla Suomen kansalaisilla ei ole mitään turvaa, jos vihollinen hyökkää maahan. Vain puolustusvoimat saavat laillisesti puolustaa Suomea. Siis mikäli minä siviilinä huudan kovaäänisesti jonkun herjauksen viholliselle heidän edustajansa voivat esimerkiksi hirttää tai ampua minut. Hehän toimivat laillisesti eli oman lakinsa mukaisesti.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Sotatilanteessa ei oikein lait tai niiden toimeenpano toimi ja puolustusvoimatkin joustanevat käsityksissään. Ei kai kukaan toimettomana jää odottamaan läheistensä tai itsensä ryöstämistä ja tappamista?

Niin ja onhan meillä renki-sopimus NATO:n kanssa, joten suomalaiset voivat aitiopaikoilta seurata ottelua ilman omaa joukkuetta turnajaisissa. Ei tarvitse muuta kuin vähän maksaa turnajaisten järjestelystä ja logistiikasta.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Kyllähän tämä keskustelu kuvastaa aidosti aktiivisten reserviläisten huolta maanpuolustuksestamme ja siitä, että kyetäänkö tätä maata puolustamaan. Nykyistä 230 000 hengen sodanajan vahvuutta perusteltiin ikäluokkien pienenemisillä sekä sotavarustuksen puutteella.

Ensikisi mainitulla ei ole perusteita ainakaan, jos asiaa tarkastellaan väestöpyramidin pohjalta tai jos verrataan tilannetta kesään 1944, jolloin Suomen puolustusvoimien vahvuus oli 530 000 miestä, väestöähän Suomessa oli silloin 3,8 miljoonaa ja nyt meitä on 5,4 miljoonaa. Olen aiheesta kirjoittanut ja esittänyt laskelman omassa blogissani:

http://markkulehto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/133370...

Tuon tarkastelun perusteella voidaan todeta, että meillä olisi n. 320 000 ylimääräinen sijoittamaton reservi. Toisaalta kun tarkastelee sodan ajan tehtäviä, jossa koko laajaa maatamme on tarkoitus puolustaa, niin tässä on kyllä selkeä epäsuhta käytettävissä olevien henkilöresurssien ja käyttöön suunniteltujen henkilöresurssien välillä.

On otettava huomioon myös se, että yhtä eturivin taistelijaa kohden tarvitaan useita tukiorganisaation sotilaita. Tällaisia tukitehtäviä ovat mm. johtamisjärjestelmien ylläpito ( ml. kyber -sodankäynti), yleishuollon tehtävät, kohteiden vartioinnin ja valvonnan tehtävät, sekä kuljetuksen, täydennyksen, lääkinnän, esikuntien ylläpidon ja koulutuksen tehtävät. Kaikkiin em. tehtäviin osallistuvien tulee kuulua sotilaalliseen organisaatioon.

Varustuksen osalta todettakoon, että EU:n Nato -maiden varstoissa lienee edelleen mittavasti tavaraa, ei ehkä uusinta uutta, mutta toimivaa. Sen materiaalin käyttöön saaminen tiukan paikan tullen tosin edellyttää poliittisia päätöksä.

Perustuslaissa 127§ mainitaan "velvollisuudesta osallistumaan isänmaan puolustamiseen tai avustamiseen sitä sen mukaan kuin laissa säädetään".
Toisaalta voidaan kysyä, olisiko myös kansalaisilla oikeus osallistua maansa puolustamiseen ?

Nyt käytävässä keskustelussa on nähty vaarana se, että Suomeen muodostuisi irrallisia lainsäädännön ulkopuolella toimivia sotilaallisesti järjestäytyneitä joukkoja ( vrt.MPK:n hallituksen puheenjohtaja Juha Korkeaojan ja Johannes Koskisen haastattelut MOT:ssa ). Tämä ei liene kenenkään tavoite, vaan vapaaehtoiset sotilaallisesti järjestäytyneet joukot tulee olla tiukasti lainsäädännön ja valtiovallan ohjauksessa. Kodinturvajoukot voisivat olla yksi tällainen vaihtoehto.

Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK ) on esimerkki sotilaskoulutusta antavasta organisaatiosta, joka toimii valtiovallan tiukassa ohjauksessa sekä tukeutuu puolustusvoimiin ja toisaalta tukee puolustusvoimia sen tehtävien toteuttamisessa. MPK:n toiminta perustuu lakiin vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta ( 556/2007 ). MPK ei kuitenkaan muodosta sodan ajan joukkoja, se on puhdas koulutusorganisaatio. Vapaaehtoisia, puolustusvoimien johdossa olevia joukkoja, edustaa maakuntakomppaniat. Maakuntakomppanioiden vahvuus lasketaan mainittuun 230 000 sodan ajan vahvuuteen.

Pekka Heliste

Reservin supistamisessa on selvä syy.Raha ei riitä suuremman armeijan varustamiseen.

Rynkkymies ei ole mitään nykyajan sodassa, he kykenevät vain miinanpolkijoiksi.

Nämä reserviläiset , joita ei ole sijoitetu ovat sotaromantikkoja, joilla ei ole käsitystä nykyaikaisesta sodasta.He eivät kykene puolustamaan ketään, päinvastoin , sotilaan näköisinä he vetävät vihollistulta siviilikohteisiin

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

No, jos nyt katselee kuvia viimeksi esimerkiksi Ukrainasta, niin kyllähän siellä vielä sotilaat myös rynnäkkö- ja konekiväärein taistelevat. Ja niin kuin sanottu, aseita ja varusteita maailmassa riittää, vaikka ehkä ei suomalaisissa varastoissa tällä hetkellä riittävästi.

Jos rynnäkkökivääreillä ei olisi mitään merkitystä, niin miksiköhän niitä maailmassa valmistetaan ja edelleen kehitellään ?

Toimituksen poiminnat